Klaas Faber schenkt bibliotheek aan Stichting Monet in Zaandam

Het zal ons niet vaak overkomen dat een 100+ jarige een deel van zijn zorgvuldig opgebouwde bibliotheek schenkt. Maar dankzij dhr. Klaas Faber, geboren in 1914, is dat onlangs toch gebeurd.

Klaas Faber is in vele  opzichten een bijzondere man. Na een druk en succesvol leven stort hij zich met veel overgave op z’n andere interesses. Fotografie was en is er daar een van, impressionistisch schilderkunst een andere. Via Renoir, Manet en andere beroemdheden komt hij ook op het spoor van Claude Monet. Hij verzamelt, leest en bekijkt alles wat maar voorhanden is en mag zich met recht een Monet-kenner noemen. Zo gaat het verhaal dat hij ontdekt dat het Kröller-Müller museum een echte Zaanse Monet in haar depot heeft. Het portret “Guurtje van der Stadt” pronkt inmiddels aan de muur van dit fraaie museum.

Ook de activiteiten van Stichting Monet in Zaandam ontgaan hem niet. Met name alle publiciteit rond het Blauwe Huis trekt zijn aandacht. Hij zoekt contact met Jacob Reitsma, de toenmalige voorzitter van de Stichting. Dat dit resulteert in een schenking bij leven ervaren wij als heel bijzonder. Naast de boeken over het impressionisme in het algemeen en Claude Monet in het bijzonder schenkt hij ons ook een aantal dozen met dia’s. Klaas Faber gebruikte de dia’s bij de talloze lezingen die hij over dit onderwerp gaf. Zo ook in de Zaanstreek, zo’n 20 jaar geleden. Welgeteld 15 belangstellende kwamen er toen op af. “Dat zouden er nu wel wat meer zijn” zegt hij enigszins triomfantelijk, “want het werk wat jullie gedaan hebben, heeft wel wat losgemaakt, werkelijk schitterend” lacht hij van oor tot oor.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *