Monet op de Zaan

In het weekeinde van 7 en 8 juli vindt het evenement Monet op de Zaan voor de tweede keer plaats in het centrum van Zaandam. Bij het maritieme evenement staan de boten centraal staan die Claude Monet in 1871 zag en vastlegde op zijn 25 schilderijen. Van botters tot boeiers en van de Oostzaner Jol tot de Assendelver praam.

Het evenement, dat vorig jaar voor de eerste keer plaatsvond, trok toen opvallend veel bezoekers naar de omgeving van de sluis in Zaandam. Het middelpunt van alle acties is het MonetAtelier. De start van het evenement vindt zaterdag 7 juli plaats voor genodigden en zondag start het event vanaf 11 uur.

De toegang is gratis, voor de rondvaarten en de workshops wordt een vergoeding gevraagd.

Rondvaarten met gids

De rondvaarten vinden plaats op zondag 8 juli op traditionele vaartuigen met gids. Elk half uur vertrekt er van de steiger voor het MonetAtelier een boot (dit jaar zijn dat een Volendamse Kwak en een zgn Kofschip) waar je kunt aanmonsteren voor een tocht van ongeveer 35 à 40 minuten over de Zaan.

Aan boord is een gids die zal vertellen over de schepen die in 1871 over de Zaan voeren, wat ze vervoerden of waar ze naar toe gingen. Ook laten we een aantal plaatsen zien waar Monet heeft zitten schilderen en zie je met je eigen ogen waardoor de Franse grootmeester werd geïnspireerd.

Reserveren is overigens sterk aan te raden. Vorig jaar waren alle tochten volgeboekt en moesten we helaas vele tientallen belangstellenden teleurstellen. Dit jaar hebben we voor extra capaciteit gezorgd en hopen we dat iedereen zijn/haar rondvaart kan maken. De kosten zijn € 7,50 per persoon en die koop je onderaan dit bericht. 

Oude ambachten

Bij Monet op de Zaan waant u zich aan de oevers van de Zaan waar in 1871 allerlei bedrijven gevestigd waren die toeleverancier waren van de scheepsbouw en -vaart. Maak kennis met oude ambachten zoals de scheepsputsenmaker, scheepsblokkenmaker, fuikenbreier, touwsplitser en palingroker.

Ook is er een informatiestand van onder meer de werkgroep Maritiem van Vereniging Zaans Erfgoed. De werkgroep heeft een uitgewerkt plan voor de realisatie van een scheepswerf op de Burcht in Zaandam. De maquette die hiervoor speciaal gemaakt is, is te zien in het Theehuis van Monet dat voor deze gelegenheid geopend is.

Boten bouwen

Naast de rondvaarten kun je bij Monet op de Zaan ook andere oude traditionele vaartuigen bekijken zoals een authentieke Oostzaaner jol, een gerestaureerde Assendelver praam en een antieke melkschuit. Deze scheepjes liggen in de in de Zaan voor het MonetAtelier. Deze vaartuigen waren in 1871 veel voorkomend op de Zaan maar nu alleen nog door de volhardende inzet van echte liefhebbers.

Op dit moment bouwen Nick van Stralen (23) en Timo Kruk (19), studenten van het Hout- en Meubilerings College in Amsterdam, een Zaanse Gondel. In opdracht van de Stichting Monet in Zaandam bouwt het duo aan deze unieke replica die uiteindelijk ook permanent naast het MonetAtelier te bewonderen zal zijn. Dit soort scheepjes voer vroeger veel in de Zaanstreek en de Franse schilder Monet heeft ze vastgelegd op zijn schilderijen.

Tijdens het evenement is het Hout- en meubileringscollege aanwezig om informatie te geven over de voortgang en alle aspecten van de traditionele houten botenbouw. Ook de Botenbouwschool van Bert van Baar geeft informatie over de cursussen die daar gevolgd kunnen worden.

Cultuur en culinair

Uiteraard is er bij Monet op de Zaan veel aandacht voor de cultuur. Shanty koor ZILT uit Zaandam verzorgt een aantal optredens en werkt zelfs aan een eigen Monet-lied. Een shanty is een lied dat vroeger aan boord van grote zeilschepen werd gezongen als arbeidslied. Probeer maar eens stil te blijven staan bij een echte shanty, je beweegt als het ware met de golven mee. Ook zijn er andere muziekoptredens van onder van Trudy.

Bij het evenement kom je ook culinair aan je trekken. Wat te denken van een kop koffie met een echt stuk Monet-taart? Of een soep vanuit een recept van bijna 150 jaar geleden? Monet was een culinair genieter en er is zelfs een eigen kookboek van Monet. De Stichting Monet in Zaandam organiseert dit jaar ook speciale kookworkshops. Meer informatie daarover en over alle andere arrangementen van Monet in Zaandam kun je ook krijgen bij de speciale informatiestand bij het MonetAtelier. Het atelier is trouwens uiteraard ook ‘gewoon’ te bezoeken waarbij experts uitleg geven over de schilderijen van Claude Monet.

Plein Air

Laat je inspireren door Monet!

Monet schilderde veel en graag in de buitenlucht, “en plein air”. Een nieuw element tijdens dit evenement is een Plein Air schilderfestival. Amateurschilders worden uitgenodigd om in de buitenlucht op en rond de Zaan te gaan schilderen. Ook is er gelegenheid om deel te nemen aan workshops. Op locaties in de buitenlucht op en rond de Zaan worden vier schilderworkshops gegeven onder leiding van Martijn Couwenhoven, Marijke Habernickel en Hans Groeneveld. FluxLab verzorgt een workshop waarbij met behulp van vinyl sheets en een hittepers textiel bedrukt kan worden.

Voor deze workshops kun je je inschrijven en je eigen invulling geven aan Monet in Zaandam.

Er is gelegenheid om je werkstuk in te brengen voor de wedstrijd. Aan het einde van de dag wordt uit de ingeleverde werken een winnaar gekozen en wordt de beste Zaanse Monet-schilder gekroond. er zijn 3 prijzen te winnen. Deze zijn beschikbaar gesteld door ’t Kwassie.

 

 


Bestel hier je kaarten voor Monet op de Zaan

Rondvaart

Workshops

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *