Bloemen en meer van Fred

Fred Limburg is een realistische schilder, geen impressionist. Maar zijn onderwerpen, waaronder bloemen, doen toch aan Claude Monet denken. Fred begon 12 jaar geleden als hobbyschilder ter ontspanning naast zijn werk als kapper. Fred noemt zichzelf absoluut geen kunstenaar. Volgens ons niet terecht. Kom kijken en zie naast bloemen ook nog dieren en humor!

(Fred heeft geen website)

Impressionisme volgens Corrie

“Monet een impressionist! Eigenlijk ben ik dat ook meestal. Net als hij vind ik het fijn buiten te schilderen. Meestal ga ik in het voorjaar met een schildersgroep mee. Dit jaar gingen we naar Picardië in Noord Frankrijk. In de buurt van Cayeux sur mer.

Wat een mooie plek was, was een locatie op een plateau bij Ault met het zicht op de krijtrotsen. Ook Monet heeft veel rotsen geschilderd met zicht  op de Atlantische Oceaan. Fijn dat ik wat werk kan laten zien in het Monet atelier!” aldus Corrie Voortman.

(Corrie heeft geen website)

Kerst ten tijde van Monet

Toen Claude Monet in 1871 met zijn gezin terugkeerde vanuit Zaandam naar Argenteuil in Frankrijk, konden hij en zijn vrouw Camille zich gaan voorbereiden op een typisch kerstfeest – Noël – zoals dat in Frankrijk gevierd werd. En daar hoorde natuurlijk ook een bezoek aan de kerstmarkt in Argenteuil bij waar het gezin Monet van 1871 tot 1878 woonde.

In de mooi versierde kerststallen verkochten ambachtslieden op de markt kaarsen, houten voorwerpen, kerststalletjes en sierartikelen.

Wini Schuster heeft een passie voor kerstmarkten en samen met haar man Frits een passie voor poppenhuizen en miniaturen. In de maand december te zien in het MonetAtelier!

Monet met verschillende technieken

Wij van het kunstatelier van THUIS met zorg Zaanstreek hebben ons laten inspireren door schilderijen van Monet. We hebben hiervoor verschillende technieken gebruikt: keramiek, schilderen en etsen komen aan bod. We hebben genoten om samen deze expositie tot stand te brengen en willen de resultaten graag delen!

Water

Water komt vaak voor in het schilderwerk van Claude Monet en zeker in de schilderijen die hij maakte  in 1871 in de Zaanstreek. Daniëlle van der Erve fotografeert water en een aantal van haar abstracte afbeeldingen raken door sfeer, kleur en vorm het schilderwerk van Claude Monet aan. Daniëlle fotografeert inmiddels meer dan 20 jaar water en bewerkt de foto’s niet. Zij vindt het bijzonder dat haar afbeeldingen doen denken aan het water van Monet.

Grootmeester in het Zaanse zonnetje – Jeroen Gerlofsma

Volgens Jeroen “Het is leuk om in de maand september te exposeren op een plek waar de grootmeester van het impressionisme in het Zaanse zonnetje wordt gezet. Ik hoop dat ik een kleine bijdrage kan leveren in het plezier wat je als kijker kunt krijgen bij het zien van een realistisch, en impressionistisch  samenspel van vorm en kleur. De schilderijen zijn herkenbaar en zijn hier en daar deels geïnspireerd en tot stand gekomen met dank aan deze gigant, de heer Monet.”

Landschappen en miniaturen

Schilderijen in olieverf met paletmes van impressionistisch tot abstract van landschappen en onderwerpen die we kennen van Monet. Plus en dat is echt bijzonder, een diorama van het Luchthuis in Zaandam met de jonge en oudere Claude Monet aan het werk! Schaal 1:12 en dit alles is gemaakt door beeldend kunstenaar Annette Hoeksema.

Klik hier voor filmpje: Diorama Luchthuis – Annette Hoeksema

 

Westzijderveld

Schilderijen in olieverf en viltwerk

Het Westzijderveld is de grootste inspiratiebron van Willy “Het water, de luchten, de planten langs de oevers, het riet, de waterlelies in de zomer”. En over het viltwerk “Met veel kleuren lontwol ontstaat al werkend een landschap, daarbij geholpen door de punchmachine”.

De boten van Ursulien

“Tot mijn pensioen werkte ik in het onderwijs. Nu geef ik les in de Zaanse musea en het MonetAtelier. In de maand juni exposeer ik bij de laatste. Kom kijken naar mijn schilderijen, geïnspireerd door de Zaanse Monets. Onze eigen Oostzaner jol speelt hierin een grote rol.”

Thinking of Monet

Geïnspireerd door de latere innovatieve werken van Monet en de Amerikaanse abstract expressionisten zoals Mitchel en de Koning. De stijl is een mengvorm van impressionisme en abstract expressionisme. De techniek is tekenend schilderen met olieverf, arcryl en oliepastel. Heel bijzonder!