Monet met verschillende technieken

Wij van het kunstatelier van THUIS met zorg Zaanstreek hebben ons laten inspireren door schilderijen van Monet. We hebben hiervoor verschillende technieken gebruikt: keramiek, schilderen en etsen komen aan bod. We hebben genoten om samen deze expositie tot stand te brengen en willen de resultaten graag delen!

Water

Water komt vaak voor in het schilderwerk van Claude Monet en zeker in de schilderijen die hij maakte  in 1871 in de Zaanstreek. Daniëlle van der Erve fotografeert water en een aantal van haar abstracte afbeeldingen raken door sfeer, kleur en vorm het schilderwerk van Claude Monet aan. Daniëlle fotografeert inmiddels meer dan 20 jaar water en bewerkt de foto’s niet. Zij vindt het bijzonder dat haar afbeeldingen doen denken aan het water van Monet.

Grootmeester in het Zaanse zonnetje – Jeroen Gerlofsma

Volgens Jeroen “Het is leuk om in de maand september te exposeren op een plek waar de grootmeester van het impressionisme in het Zaanse zonnetje wordt gezet. Ik hoop dat ik een kleine bijdrage kan leveren in het plezier wat je als kijker kunt krijgen bij het zien van een realistisch, en impressionistisch  samenspel van vorm en kleur. De schilderijen zijn herkenbaar en zijn hier en daar deels geïnspireerd en tot stand gekomen met dank aan deze gigant, de heer Monet.”

Landschappen en miniaturen

Schilderijen in olieverf met paletmes van impressionistisch tot abstract van landschappen en onderwerpen die we kennen van Monet. Plus en dat is echt bijzonder, een diorama van het Luchthuis in Zaandam met de jonge en oudere Claude Monet aan het werk! Schaal 1:12 en dit alles is gemaakt door beeldend kunstenaar Annette Hoeksema.

Klik hier voor filmpje: Diorama Luchthuis – Annette Hoeksema

 

Westzijderveld

Schilderijen in olieverf en viltwerk

Het Westzijderveld is de grootste inspiratiebron van Willy “Het water, de luchten, de planten langs de oevers, het riet, de waterlelies in de zomer”. En over het viltwerk “Met veel kleuren lontwol ontstaat al werkend een landschap, daarbij geholpen door de punchmachine”.

De boten van Ursulien

“Tot mijn pensioen werkte ik in het onderwijs. Nu geef ik les in de Zaanse musea en het MonetAtelier. In de maand juni exposeer ik bij de laatste. Kom kijken naar mijn schilderijen, geïnspireerd door de Zaanse Monets. Onze eigen Oostzaner jol speelt hierin een grote rol.”

Thinking of Monet

Geïnspireerd door de latere innovatieve werken van Monet en de Amerikaanse abstract expressionisten zoals Mitchel en de Koning. De stijl is een mengvorm van impressionisme en abstract expressionisme. De techniek is tekenend schilderen met olieverf, arcryl en oliepastel. Heel bijzonder!

De kleine wereld van Monet

Tafereeltjes in luciferdoosjes, gemaakt door Wini en Frits Schuster

Schaal: 1:75 bij de luciferdoosjes met personen e.d. en schaal  1:500 bij de luciferdoosjes met molens/huisjes.
Voorproefje: Monet in a box Kom ze in het echt bekijken? Meer van onze zelfgebouwde en ingerichte poppenhuizen en miniaturen zijn te vinden op onze website.

Simones Parc Monceau

Claude Monet schilderde in 1876 en 1878 zes keer het Parc Monceau in Parijs. Simone Ronchetti laat met foto’s het Parc Monceau anno nu zien. In Parijs zijn verschillende parken, grote en veel kleine. Ze maken onderdeel uit van het dagelijks leven. Zaandam is veranderd sinds het bezoek van Monet. Geldt dat ook voor Parc Monceau?

Op 26 maart tussen 12 en 16 uur extra kinderactiviteit!
‘Van je hand een boom maken’

Kosten deelname € 2,50, toegang MonetAtelier is gratis.