VAARWEL – LANDSCHAP VAN GEDACHTEN

De tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten is te zien tot en met 29 mei 2022.

Marisca Voskamp (Gorssel 1970)    André van Noord (Zaandam 1964 – Engewormer 2018)

Op zoek naar een plek om te leven in vrijheid, dichtbij de kosmos, niet ver van de stad, landen conceptueel beeldend kunstenaar Marisca Voskamp en fotograaf/multitalent André van Noord op oudjaarsavond 2004 in de Engewormer. Op een stuk niemandsland aan de Zaan bouwen zij samen met hun 3 kinderen een autonoom bestaan, wars van conventies, nauw verbonden met het landschap.

Alles is er. Ruimte. Tijd. Het ritme van de natuur, leven in het moment, eten uit de tuin, elke dag zwemmen, zijn met wat is. Filmen in het eerste ochtendlicht, fotograferen bij nacht in het open veld. Het kwetsbare Zaanse veenland, dat door mensen wordt onderhouden in een voortdurende strijd met het water, sijpelt door in hun zijn, hun werk, hun kijk naar de wereld.

Leven met het idee dat alles verandert en uiteindelijk verdwijnt, vormt de grondtoon van hun werk. Een lofzang op de ongrijpbaarheid van ons bestaan. In de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten toont Marisca haar rol als kunstenaar, geliefde en moeder. Ze onderzoekt hoe te ademen op de plek waar ze leeft met haar gezin, hoe ze ademt in een vouw. Het concept van ‘leven in een vouw’ is ontstaan na een interventie die zij in 2015 deed met het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van Monet, uit de collectie van het Zaans Museum. 

Het Zaans Museum daagt bezoekers uit om hun blik op de streek te verruimen en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Hedendaagse kunst speelt daarbij een belangrijke rol en krijgt daarom de komende jaren in het museum een meer prominente rol. De tentoonstelling Vaarwel-Landschap van gedachten is hiervan de aftrap. In een totaalervaring van foto’s, films, sculpturen en gedichten worden bezoekers meegenomen naar een uniek niemandsland in de Zaanse polder Engewormer.

Extra: Zaans Museum Talks. Marisca Voskamp gaat in gesprek met een gastkunstenaar wiens leven en werk verbonden is met dat van haar en haar man André van Noord. Van iedere gastkunstenaar wordt een werk in de tentoonstelling getoond.
Programma Zaans Museum Talks vind je hier >>

Meer info over de tentoonstelling vind je hier >>