Dennis Straat nieuwe voorzitter

Voormalig wethouder Dennis Straat wordt de nieuwe voorzitter van de Stichting Monet in Zaandam. Het is zijn ambitie om van Zaanstad dé Monetstad van Nederland te maken. Een ontwikkeling die volgens hem zowel voor de inwoners van de stad zelf als voor het nationale en internationale toerisme zeer positief kan uitpakken. Lees meer

Kistje van Monet (?) te zien in het MonetAtelier

Zondag 7 oktober onthulde Stichting Monet een nieuw interessant object in het MonetAtelier. Dankzij een bruikleenschenking is er een zogenaamde schilderskistje te bewonderen dat mogelijk kan worden toegeschreven aan Claude Monet.

Dergelijke kistjes werden vooral gebruikt door kunstenaars die in de buitenlucht schilderden, en plein air. Claude is daar een belangrijke exponent van. Onderzocht gaat worden of Claude Monet een dergelijk kistje heeft gebruikt. Het opschrift Cl. M. te Paris lijkt in die richting wijzen. Mogelijk heeft hij ook in zijn Zaanse periode van een dergelijke mobile schildersezel gebruikt gemaakt.

Het kistje is tijdens de openingsuren van het MonetAtelier te bewonderen. Dus kom dus even kijken als je in de buurt bent. Het is de moeite waard!

Monet op de Zaan

Anita, Auke, Bas, Bemanning ’t Kofschip, Bemanning VD241, Bert, Carla, Cassandra, David, Eelco, Ellen, Evelien, Fons, Frits, Georges, Hans, Jacob, Jacob, JanHein en Heike, Jip, Karina, Kent, Natasja, Nico, Rob, Robbert, Rogier, Sanna, Swante, Trudy, Ursulien, Willem, Winnie, ZILT, geweldig bedankt voor jullie inzet tijdens Monet op de Zaan 2018.

Het was een Monet-waardige dag.

Te koop: De haven en de sluis

Er is weer een Zaans werk van Monet te koop. Op 20 juni veilt Cristie’s in Londen het werk ‘Le Dam à Zaandam, le soir’, of zoals wij het noemen ‘De haven en de sluis’. Het schilderij moet een slordige 3 miljoen euro opbrengen. Dus, zullen we een tweede werk van Monet weer naar huis halen ? Eén originele Monet in het Zaans Museum is mooi, maar twee is nog veel mooier.

Monet op de Zaan

In het weekeinde van 7 en 8 juli vindt het evenement Monet op de Zaan voor de tweede keer plaats in het centrum van Zaandam. Bij het maritieme evenement staan de boten centraal staan die Claude Monet in 1871 zag en vastlegde op zijn 25 schilderijen. Van botters tot boeiers en van de Oostzaner Jol tot de Assendelver praam.

Lees meer

Claude Monet aan het schilderen

Première Monet en Zaandam 1871 tijdens ZaansFilmFestival

Het MonetAtelier opende bijna twee jaar geleden haar deuren. In het luchthuis achter Westzijde 14 kunnen bezoekers replica’s bewonderen van alle 25 schilderijen die Claude Monet in 1871 maakte. Het MonetAtelier ontving inmiddels duizenden bezoekers, van over de hele wereld, die zonder uitzondering enthousiast zijn over de getoonde werken en de verhalen.

We merken dat er veel behoefte is aan meer achtergronden en daarom heeft Stichting Monet een film laten produceren waarin zowel het leven van Monet als het Zaandam van 1871 wordt toegelicht. Waarom was hij hier, door wie is Monet beïnvloed, hoe zag de Zaanstreek er omstreeks 1871 uit, stonden er echt “molens bij honderden” zoals Monet schreef? Filmmaker Robbert van den Broek, woonachtig tegenover het MonetAtelier in Zaandam heeft uit bestaand en nieuw materiaal een 8 minuten durende documentaire gemaakt, die veel van bovenstaande vragen beantwoord. Het is een prachtig tijdsbeeld geworden.

Vrijdag 1 en zaterdag 2 juni, als het precies 147 jaar geleden is dat Monet in Zaandam aankwam, is de officiële première van deze film tijdens het ZaansFilmfestival.

De film is daarna permanent te zien in het MonetAtelier, dat woensdag tot en zondag van 12:00uur tot 17:00uur geopend is. De film is behalve in het Nederlands ook in het Frans en Engels door een professionele voice-over Tamara Markus ingesproken.

Toegang tot het MonetAtelier is via Peperstraat/opgang Beatrixbrug en gratis toegankelijk.

Nieuw ! Elke zondag MonetWandeling

Vanaf 6 mei 2018 verzorgt Stichting Monet in Zaandam elke zondag van 14.30 – 15.30 uur een MonetWandeling door het centrum van Zaandam.
De deskundige MonetGids leidt u langs verschillende plekken die Monet heeft geschilderd, waaronder natuurlijk het fameuse Blauwe Huis. De gids vertelt u ondertussen alles over de vier maanden in 1871 die beroemde impressionistische schilder Claude Monet in Zaandam doorbracht. Hij maakte toen maar liefst 25 schilderijen, die een uniek beeld geven van Zaandam net voordat de molens en de zeilen door stoommachines werden verdrongen. De handgeschilderde replica’s van deze prachtige doeken zijn te zien in het MonetAtelier.
Deelnemers kunnen zich melden in het MonetAtelier (toegang vanaf de Beatrixbrug).

De wandeling duurt van 14.30 tot 15.30 uur.
Kosten: € 10,00 per persoon.

De Dam en de sluizen aan de Achterzaan

Eerste boeking MonetWandeling via Airbnb

Speciaal voor buitenlandse toeristen is het sinds kort mogelijk om via Airbnb een “guided Monet-tour” te boeken. Veel toeristen vinden het leuk om hun eigen arrangementen te organiseren en dan is het makkelijk om een en ander online te kunnen regelen.

De eer van de eerste Airbnb tour  van een MonetWandeling met gids is voor Becky uit Yukon, Oklahoma, Verenigde Staten. Van harte welkom Becky (en medereizigers), we gaan er een mooie middag van maken.

Steun voor de Gondel

In opdracht van de Stichting Monet in Zaandam bouwen Nick van Stralen (23) en Timo Kruk (19), studenten van het Hout- en Meubilerings College in Amsterdam, een Zaanse Gondel. Dit soort scheepjes voer vroeger veel in de Zaanstreek en de Franse schilder Monet heeft ze vastgelegd op zijn schilderijen. De bouw van een Zaanse Gondel zoals Monet die in 1871 schilderde, krijgt veel steun in woord, in daad en ook in harde munt.

Klassieke spijkers
Een mooie nieuwe bijdrage aan de Zaanse Gondel komt van het bedrijf ‘Klassieke spijkers’ uit Genemuiden. Dit bedrijf maakt op een traditionele wijze spijkers en nagels en dat past precies bij de bouwwijze van de boot. Klassieke spijkers levert het benodigde materiaal voor de bouw de Gondel. http://klassiekespijkers.nl/Html/algemeen/algemeen/nl/online/04Sale.html

Rabobank sponsort de bouw van de Zaanse Gondel

De Stichting Monet in Zaandam heeft niet tevergeefs een beroep gedaan op het coöperatiefonds van de RABObank Zaanstreek om de bouw van de Zaanse Gondel mogelijk te maken. We kregen het geweldige bericht dat het gevraagde bedrag is toegekend. Mooi hoe een grote bank ook lokale initiatieven ondersteund.

 

 

Het ligt in de verwachting dat de Zaanse Gondel medio 2019 klaar is en afmeert bij het MonetAtelier. Volg de berichten via onze website.

Volg de bouw van de Zaanse Gondel op www.monetschip.nl

Klik hier en lever ook een bijdrage aan de bouw van de Zaanse Gondel.

Monet op de Zaan 7 en 8 juli

Rondvaarten op de Zaan met traditionele boten die Monet in 1871 schilderde. Aan boord hoort u verhalen over de Zaan, Zaandam in 1871 en natuurlijk Claude Monet. In en rondom het MonetAtelier vindt u demonstraties van oude ambachten uit de scheepsbouw, muziekoptredens, lezingen en andere activiteiten. En natuurlijk besteden we aandacht aan de herbouw van de Zaanse Gondel.

Zie voor alle actuele informatie de speciale evenementpagina.

Bestel hier je kaarten voor Monet op de Zaan

Rondvaart

Workshops