Guurtjesdag 11 juli in Zaandam

Op zondag 11 juli 2021 om 14.00 uur in de Oostzijderkerk, Zuiddijk 1 in Zaandam
Toegang gratis en reserveren is niet nodig

Guurtjesdag, Zaandam in 1871, wordt georganiseerd door Historisch Zaandam, Stichting Monet in Zaandam en ondernemers aan de Zuiddijk.

In het jaar 1871 is Monet net op tijd om het oude Zaandam vast te leggen, toen de molens nog maalden en de schepen nog zeilden. En in 1871 schildert Monet het portret van Guurtje van de Stadt. Guurtje kwam uit een welgestelde Zaanse familie en woonde aan de Zuiddijk in Zaandam.

De industriële revolutie, die in bijna heel Europa dan op gang is gekomen, verandert door de opkomst van stoommachines binnen een paar jaar voorgoed het kenmerkende molenlandschap van de Zaanstreek, zoals Monet dat heeft waargenomen.

Historisch Zaandam neemt je mee door de ogen van Guurtje en Stichting Monet in Zaandam neemt je mee door de ogen van Monet. Om 14 uur is er en lezing met interactief programma in de Oostzijderkerk. Na afloop kunnen Guurtjes en andere geïnteresseerden als Guurtje op de foto.
Toegang is gratis en reserveren is niet nodig.

20 Vrouwen met de naam Guurtje krijgen op 11 juli een speciale ontvangst. Heet je Guurtje? Meld je dan aan via info@monetinzaandam, maar vol = vol.

Tot en met 8 oktober is in de etalage Zuiddijk 52 te Zaandam een replica van het schilderij van Guurtje van de Stadt te bekijken. De reproductie is van Photopitch. En er staat een portret van Rebecca van de Stadt, een nazaat van Guurtje . Dit portret is geschilderd door Peter de Rijcke. Buurtbewoner Gepko Bruin is in het bezit van een landschapsschilderijtje, gemaakt door Guurtje van de Stadt. Gepko heeft dit werkje tijdelijk uitgeleend en is ook te bewonderen in de etalage.

Monet Belevenis met Kinga Wieczorek

Mini-expositie Daniëlle van der Erve

“Ik geef graag de wereld om ons heen vorm via water, nadat water al zijn vorm aan deze wereld heeft gegeven” zo omschrijft kunstfotografe Daniëlle van der Erve haar passie voor het fotograferen van water. ‘Verrassend’, ‘verfrissend’ en ‘nooit-hetzelfde’ zijn voor haar de mooie eigenschappen van water. “De juiste abstracties vinden en vastleggen is een uitdaging, maar ook beweging van water geeft prachtige beelden”. En laat dat nou precies zijn wat Claude Monet ook deed op zijn schilderijen.

Tijdens ‘Door de ogen van Monet’ is er een mini-expositie waterfotografie in het MonetAtelier. Daniëlle van der Erve en Stichting Monet in Zaandam hebben samen een aantal foto’s uitgezocht die je op een andere manier naar water laten kijken. Bezoek het MonetAtelier en bezoek de expositie van Daniëlle, toegang is gratis.

De expositie is te bezoeken van 5 juni t/m 8 oktober, op de dagen dat het MonetAtelier geopend is. Zondag 4 juli 2021 is Daniëlle zelf van 12.00 tot 17.00 uur aanwezig.

 

Facebook en Instagram: fotochallengemonet

“Tijdens ‘Door de ogen van Monet” neemt Marjolein Lensink je mee in de wereld van Claude Monet.

Drie maanden lang wordt er op social media elke week een Zaans schilderij besproken. Uitleg over het schilderij, hoe de plek er nu uitziet en hoe je hiernaar kijkt met een impressionistische blik, maar dan met je camera.

Laat je inspireren via Facebook en Instagram, ga eropuit en deel je gemaakte foto’s met de hashtag #doordeogenvanmonet . Samen maken we er een levendige community van en leert de hele wereld het verhaal van Monet in Zaandam kennen!”

‘En Plein Air’ schilder-evenement

Claude Monet schreierstoren Amsterdam

Monet in Amsterdam

Monet is in zijn leven drie keer in Nederland geweest. En dat beviel hem wel want hij vond de mensen hier aardig en er was genoeg te zien om te schilderen. Tijdens zijn eerste bezoek in 1871 verbleef hij in de Zaanstreek. Hoewel hij toen ook in Amsterdam is geweest heeft hij daar niets geschilderd. Dat deed hij wel in 1884 toen hij daar ruim een maand verbleef om de stad te schilderen.

Hij schilderde in 1874 twaalf werken in de hoofdstad en dat is veel minder dan de 25 die hij in de Zaanstreek produceerde. Hoewel het natuurlijk geen wedstrijd is, vinden we dit als Zaankanters natuurlijk stiekem wel een beetje leuk.

Interessanter is dat Claude Monet in 1874 zich als schilder verder heeft ontwikkeld en dat is ook te zien. Zijn werk in Amsterdam is meer op het licht en de werking daarvan gericht. Staan in zijn Zaanse werken de objecten nog in het centrum van zijn aandacht, in Amsterdam is zijn focus duidelijk meer gericht op de sfeer en de indruk van de plaats en het moment. Iets wat hij later natuurlijk nog verder zal ontwikkelen. Daarbij hebben de schilderijen van de hoofdstad over het algemeen een breder kleurenpalet en zijn de composities completer.

Zelf was hij echter niet zo tevreden over zijn werk in Amsterdam. Hij vond dat hij er niet in geslaagd was om de kleuren van de stad te vangen. Het feit dat hij geen enkel werk uit Amsterdam heeft geëxposeerd wijst erop dat hij het niet goed genoeg vond.

Evengoed zijn het prachtige werken waarvan sommige evengoed de topstukken zijn van diverse musea over de hele wereld. Het is erg leuk om zelf eens goed te kijken naar de verschillen tussen zijn werk van de Zaanstreek en Amsterdam.

Meer informatie over Monet in Amsterdam vind je op de facebookpagina van Omuzes waarin ze de verschillende schilderijen beschrijft. Ook de site L’impression besteedt aandacht aan het bezoek van Monet in Amsterdam.

En o ja, zijn derde bezoek aan Nederland was in 1886. Monet was toen al een gevierde kunstenaar en schilderde op uitnodiging van de Franse Ambassade de bollenstreek.

 

De Dam en de sluizen aan de Achterzaan

Monet tot Sluijters, Schilders van Licht

Van 1 september 2020 tot en met 10 januari 2021 in Museum Singer Laren in Laren.

Startpunt van de tentoonstelling is De Dam en sluizen aan de Achterzaan van Claude Monet, een vluchtige impressie van het reflecterende ochtendlicht. In navolging van de Parijse impressionisten concentreren de schilders van de Haagse School zich in hun landschappen op het Hollandse licht. De kenmerkende Hollandse wolkenluchten van J.H. Weissenbruch en de zonnige landschappen van Anton Mauve zijn daarvan prachtige voorbeelden.

Schilders van licht presenteert vele zonnige en kleurrijke hoogtepunten uit de collectie van Singer Laren, waaronder diverse nog niet getoonde aanwinsten uit de Collectie Nardinc.

Marja van Omuzes was vorig jaar bij ons op bezoek en maakte een mooi filmpje. Nu was Marja in het Singer en maakte deze impressie:


Dennis Straat nieuwe voorzitter

Voormalig wethouder Dennis Straat wordt de nieuwe voorzitter van de Stichting Monet in Zaandam. Het is zijn ambitie om van Zaanstad dé Monetstad van Nederland te maken. Een ontwikkeling die volgens hem zowel voor de inwoners van de stad zelf als voor het nationale en internationale toerisme zeer positief kan uitpakken. Lees meer

Monet op de Zaan

Anita, Auke, Bas, Bemanning ’t Kofschip, Bemanning VD241, Bert, Carla, Cassandra, David, Eelco, Ellen, Evelien, Fons, Frits, Georges, Hans, Jacob, Jacob, JanHein en Heike, Jip, Karina, Kent, Natasja, Nico, Rob, Robbert, Rogier, Sanna, Swante, Trudy, Ursulien, Willem, Winnie, ZILT, geweldig bedankt voor jullie inzet tijdens Monet op de Zaan 2018.

Het was een Monet-waardige dag.

Steun voor de Gondel

In opdracht van de Stichting Monet in Zaandam bouwen Nick van Stralen (23) en Timo Kruk (19), studenten van het Hout- en Meubilerings College in Amsterdam, een Zaanse Gondel. Dit soort scheepjes voer vroeger veel in de Zaanstreek en de Franse schilder Monet heeft ze vastgelegd op zijn schilderijen. De bouw van een Zaanse Gondel zoals Monet die in 1871 schilderde, krijgt veel steun in woord, in daad en ook in harde munt.

Klassieke spijkers
Een mooie nieuwe bijdrage aan de Zaanse Gondel komt van het bedrijf ‘Klassieke spijkers’ uit Genemuiden. Dit bedrijf maakt op een traditionele wijze spijkers en nagels en dat past precies bij de bouwwijze van de boot. Klassieke spijkers levert het benodigde materiaal voor de bouw de Gondel. http://klassiekespijkers.nl/Html/algemeen/algemeen/nl/online/04Sale.html

Rabobank sponsort de bouw van de Zaanse Gondel

De Stichting Monet in Zaandam heeft niet tevergeefs een beroep gedaan op het coöperatiefonds van de RABObank Zaanstreek om de bouw van de Zaanse Gondel mogelijk te maken. We kregen het geweldige bericht dat het gevraagde bedrag is toegekend. Mooi hoe een grote bank ook lokale initiatieven ondersteund.

 

 

Het ligt in de verwachting dat de Zaanse Gondel medio 2019 klaar is en afmeert bij het MonetAtelier. Volg de berichten via onze website.

Volg de bouw van de Zaanse Gondel op www.monetschip.nl

Klik hier en lever ook een bijdrage aan de bouw van de Zaanse Gondel.