De tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten is te zien tot en met 29 mei 2022.
Marisca Voskamp (Gorssel 1970) André van Noord (Zaandam 1964 – Engewormer 2018)
Op zoek naar een plek om te leven in vrijheid, dichtbij de kosmos, niet ver van de stad, landen conceptueel beeldend kunstenaar Marisca Voskamp en fotograaf/multitalent André van Noord op oudjaarsavond 2004 in de Engewormer. Op een stuk niemandsland aan de Zaan bouwen zij samen met hun 3 kinderen een autonoom bestaan, wars van conventies, nauw verbonden met het landschap.
Alles is er. Ruimte. Tijd. Het ritme van de natuur, leven in het moment, eten uit de tuin, elke dag zwemmen, zijn met wat is. Filmen in het eerste ochtendlicht, fotograferen bij nacht in het open veld. Het kwetsbare Zaanse veenland, dat door mensen wordt onderhouden in een voortdurende strijd met het water, sijpelt door in hun zijn, hun werk, hun kijk naar de wereld.
Leven met het idee dat alles verandert en uiteindelijk verdwijnt, vormt de grondtoon van hun werk. Een lofzang op de ongrijpbaarheid van ons bestaan. In de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten toont Marisca haar rol als kunstenaar, geliefde en moeder. Ze onderzoekt hoe te ademen op de plek waar ze leeft met haar gezin, hoe ze ademt in een vouw. Het concept van ‘leven in een vouw’ is ontstaan na een interventie die zij in 2015 deed met het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van Monet, uit de collectie van het Zaans Museum.
Het Zaans Museum daagt bezoekers uit om hun blik op de streek te verruimen en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Hedendaagse kunst speelt daarbij een belangrijke rol en krijgt daarom de komende jaren in het museum een meer prominente rol. De tentoonstelling Vaarwel-Landschap van gedachten is hiervan de aftrap. In een totaalervaring van foto’s, films, sculpturen en gedichten worden bezoekers meegenomen naar een uniek niemandsland in de Zaanse polder Engewormer.
Extra: Zaans Museum Talks. Marisca Voskamp gaat in gesprek met een gastkunstenaar wiens leven en werk verbonden is met dat van haar en haar man André van Noord. Van iedere gastkunstenaar wordt een werk in de tentoonstelling getoond.
Programma Zaans Museum Talks vind je hier >>
Meer info over de tentoonstelling vind je hier >>
testbericht
Monet in de gastvrije dag
/in NieuwsTijdens het evenement ‘De Gastvrije stad’ werd afgelopen zaterdag druk geschilderd op het Sluiscomplex in Zaandam. Dat is precies de plek waar Monet ook zat tijdens zijn verblijf in Zaandam in 1870.
Tientallen getalenteerde schilders gingen de uitdaging aan om hun schilderijen in de open lucht te maken. Het was werkelijk een lust voor het oog om te zien hoe de meest uiteenlopende kunstwerken ter plekke ontstonden, geïnspireerd door de prachtige omgeving en de warme sfeer van onze stad.
Maar dat was nog niet alles! Terwijl de schilders hun creaties tot leven brachten, werden we omringd door betoverende muziek en zang. Lokale muzikanten zorgden voor de perfecte achtergrondmuziek, waardoor iedereen met een glimlach rondliep en volop genoot van het samenzijn.
De combinatie van kunst en muziek bracht ons allemaal samen en herinnerde ons eraan hoe bijzonder onze stad is. Dit evenement toonde niet alleen het talent van onze lokale kunstenaars, maar ook de gastvrijheid en het gemeenschapsgevoel waar Zaandam zo bekend om staat.
Een grote dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze onvergetelijke dag. Laten we hopen dat we nog vele van zulke gezellige evenementen mogen beleven in de toekomst.
Programma De Gastvrije Stad: Viering van 50 jaar Zaanstad
/in EvenementenVoor de viering van 50 jaar Zaanstad organiseert de Stichting Monet in Zaandam op 2 juni het kunstproject ‘De Gastvrije Stad’. Vanaf 12.00 uur komt een aantal kunstenaars op het sluizencomplex schilderen. Dit doen ze en plein air, zoals Claude Monet dat hier deed 1871. Publiek is van harte welkom om te kijken naar de schilders en een bezoek te brengen aan het MonetAtelier. Voor een muzikale omlijsting en een hapje en drankje wordt gezorgd.
Entree is gratis.
Programma:
12:00 uur
Start bij het MonetAtelier, Westzijde 14g, Zaandam (ingang op de Beatrixbrug). De deelnemende schilders zijn te vinden rondom het sluizencomplex en in de tuin van Monet.
12:30 uur
Impressionistische muziek door sopraan Chelsea Bonagura en pianist Abigail Richards in het tuinhuis van Monet.
14:30 uur
Liederen over verbinding door de in Oekraïne geboren Inna van der Velde en de Zaanse zangers Jan Lucas en Piet Meester in het prieel bij het sluizencomplex.
16:00 uur
Borrel en hapjes bij het MonetAtelier.
Impressionistische muziek door sopraan Chelsea Bonagura en pianist Abigail Richards in het tuinhuis van Monet
17:00 uur
Afsluiting
Monet in Street Art Wandeling
/in Evenementen, Monet in Street ArtFlorentien Mol op 3 juli 2022
/in Geen categorieDrie mini-concerten van Florentien Mol in onze Monettuin op 3 juli
Na een editie Struinen in de Tuinen in 2018, komt dit jaar Gluren bij de Buren naar Zaanstad. Gluren bij de Buren is een gratis huiskamer- en tuinenfestival waarbij er optredens plaatsvinden in huiskamers en tuinen. In heel Zaanstad zijn er 44 locaties en acts te bezoeken. Je hebt geen tickets nodig en je kunt op eigen houtje van podium naar podium, alle optredens zijn gratis te bezoeken. In onze Monettuin komt Florentien Mol spelen. Florentien is een singer/songwriter en haar act heet ‘Ik ga op reis’ en ze nodigt jou uit om mee te gaan. En Stichting Monet in Zaandam nodigt je uit om te komen gluren. Elk optreden duurt 30 minuten (start om 13:45, 15:15 en16:45), ervoor of erna kun je het MonetAtelier bezoeken en/of naar een volgend podium gaan.
Sneak preview: klik hier Florentien Mol in de Monettuin
Het hele programma staat hier: Gluren bij de Buren programma
MuziekHaven Zomerserie
/in Evenementen, Geen categorie, NieuwsStichting Monet in Zaandam gaat deze zomer een samenwerking aan met MuziekHaven in Zaandam!
Voor het derde jaar op rij organiseert MuziekHaven de Zomerserie. Het thema van deze zomerconcerten is Conversations. Topmusici uit binnen- en buitenland voeren op het podium een muzikaal gesprek met elkaar. Tijdens deze concerten zullen zij ook het gesprek aangaan met het publiek. Ze zullen bijvoorbeeld uitleggen waar de muziek over gaat, waarom ze er zoveel van houden en op wat voor instrumenten ze spelen. Ook na de concerten is er zoals altijd gelegenheid om in de kerk, of bij mooi weer in de tuin, met hen na te praten.
Wat is MuziekHaven? Een kamermuziekcentrum. De schuilkerk Heilige Maria-Magdalena, gebouwd in 1695, is de oudste schuurkerk van Nederland en telt sinds 1969 als rijksmonument. Dankzij o.a. het houten interieur schikt de kerk over een prachtige akoestiek, uiterst geschikt voor kamermuziek. De kerk, pastorie en dus MuziekHaven zijn gevestigd aan het Papenpad 12-13 in Zaandam.
Gedurende de gehele Zomerserie zijn vier replica’s van Monet in MuziekHaven te bewonderen en zal een gids van de stichting tijdens de boottocht over de Zaan vertellen over de plekken waar Monet in Zaandam schilderde. Het bezoek van Claude Monet, de wereldberoemde impressionist, in 1871 aan Zaandam is om meerdere redenen bijzonder. Geïnspireerd door het Zaandam van de houten zeilschepen en molens maakte hij een ontwikkeling door die zijn werk én de schilderkunst voor altijd heeft beïnvloed.
Voor de concerten en tickets: concertagenda MuziekHaven.
Op visite bij Monet
/in EvenementenOp woensdag 19 januari 2022 werd landelijk actie gevoerd binnen de cultuursector #cultuuractie. Theaters hadden een kapsalon, musea yoga- of gymles. Het MonetAtelier had graag meegedaan aan de landelijke actie, maar het ontbreekt ons aan grote ruimte en we konden niet zo snel iets regelen met onze vrijwilligers.
Toch is het gelukt!! Vanaf vrijdag 21 januari ontvangen we graag maximaal 4 personen op visite. De thee staat klaar, met een koekje erbij kijken we naar een filmpje en daarna gaan we nog een uurtje kletsen. Onze tafel is breed en lang, dus je kan makkelijk minstens 2 meter afstand van elkaar houden. Daarnaast kunnen we goed ventileren en kun je, net zoals in winkels, langs ons product ‘de 25 Zaanse schilderijen van Monet’ lopen.
Kom je bij ons op visite? Het is natuurlijk gratis maar je moet je wel van tevoren aanmelden.
Dagelijks vanaf vrijdag 21 januari t/m dinsdag 25 januari 2022 van 15 tot 16 uur. Maximaal vier personen, dus vol = vol.
Met andere ogen
/in NieuwsWe zien elke dag ontelbaar veel beelden voorbijkomen. Zelden lukt het ons om écht te kijken. Dat is ook het geval als we een museum bezoeken. Wist je dat een bezoeker gemiddeld minder dan 30 seconden naar een kunstwerk kijkt? We zien dus heel veel, maar vluchtig. En dat is eigenlijk zonde. Want hoe langer en aandachtiger je naar kunst kijkt, hoe meer er te ontdekken valt.
Deze tentoonstelling draait om aandachtig kijken. We onderwerpen kunstwerken uit de collectie van Museum Gouda aan allerlei blikken. Waar wordt jouw blik door beïnvloed? En wat gebeurt er als je eens door de ogen van iemand anders kijkt?
Klik hier voor meer informatie >>
VAARWEL – LANDSCHAP VAN GEDACHTEN
/in NieuwsDe tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten is te zien tot en met 29 mei 2022.
Marisca Voskamp (Gorssel 1970) André van Noord (Zaandam 1964 – Engewormer 2018)
Op zoek naar een plek om te leven in vrijheid, dichtbij de kosmos, niet ver van de stad, landen conceptueel beeldend kunstenaar Marisca Voskamp en fotograaf/multitalent André van Noord op oudjaarsavond 2004 in de Engewormer. Op een stuk niemandsland aan de Zaan bouwen zij samen met hun 3 kinderen een autonoom bestaan, wars van conventies, nauw verbonden met het landschap.
Alles is er. Ruimte. Tijd. Het ritme van de natuur, leven in het moment, eten uit de tuin, elke dag zwemmen, zijn met wat is. Filmen in het eerste ochtendlicht, fotograferen bij nacht in het open veld. Het kwetsbare Zaanse veenland, dat door mensen wordt onderhouden in een voortdurende strijd met het water, sijpelt door in hun zijn, hun werk, hun kijk naar de wereld.
Leven met het idee dat alles verandert en uiteindelijk verdwijnt, vormt de grondtoon van hun werk. Een lofzang op de ongrijpbaarheid van ons bestaan. In de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten toont Marisca haar rol als kunstenaar, geliefde en moeder. Ze onderzoekt hoe te ademen op de plek waar ze leeft met haar gezin, hoe ze ademt in een vouw. Het concept van ‘leven in een vouw’ is ontstaan na een interventie die zij in 2015 deed met het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van Monet, uit de collectie van het Zaans Museum.
Het Zaans Museum daagt bezoekers uit om hun blik op de streek te verruimen en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Hedendaagse kunst speelt daarbij een belangrijke rol en krijgt daarom de komende jaren in het museum een meer prominente rol. De tentoonstelling Vaarwel-Landschap van gedachten is hiervan de aftrap. In een totaalervaring van foto’s, films, sculpturen en gedichten worden bezoekers meegenomen naar een uniek niemandsland in de Zaanse polder Engewormer.
Extra: Zaans Museum Talks. Marisca Voskamp gaat in gesprek met een gastkunstenaar wiens leven en werk verbonden is met dat van haar en haar man André van Noord. Van iedere gastkunstenaar wordt een werk in de tentoonstelling getoond.
Programma Zaans Museum Talks vind je hier >>
Meer info over de tentoonstelling vind je hier >>
Frenk van Heeswijk
/in Evenementen, MonetVeiling